JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Moj labrador je star 6 godina. Već duže vrijeme, nekoliko godina, ima problema s lijevim uhom. Svaka dva mjeseca se počne češati po tom uhu i ima neugodan miris. Idemo po tjedan dana veterinaru na čišćenje i mazanje, prođe, te za mjesec i pol - dva, opet isto. Ovaj put je bilo i gnoja te smo radili bris uha. Otkriveno je da ima Staphylococcus aureus i Pasteurella multocida. Uho mu je tretirano gentamicinom jer su obje bakterije osjetljive na isti. Sada uho izgleda super, ali me zanima, s obzirom na nalaz i moguće komplikacije, da li je potrebno vaditi krv psu? To nam nije spomenuto. Također, u zadnje vrijeme mu je stolica blago zelenkasta. Može li to imati veze sa bakterijama? Hvala unaprijed na odgovoru. Sandra

O: Kod životinja se često javljaju upale uha. Upala uha se može javiti u tri oblika: upala vanjskog uha (otitis externa), upala srednjeg uha (otitis media) i upala unutarnjeg uha (otitis interna). Postoje brojni uzroci nastanka upale pa se liječenje provodi u skladu sa uzrokom bolesti. Najčešći uzroci upale su: strana tijela, parazitarne invazije, infekcije, tumori, alergije, autoimuna obljenja,  genetska predispozicija te sama građa uha.  Uzročnici sami po sebi mogu biti kombinirani primjera radi na samu parazitarnu invaziju se može nadovezati bakterijska  ili gljivična infekcija.

Vrlo je važno znati uzrok nastanka upale kako bi se pravilno liječila ista, kako bi tretirali i uzroke i simptome. U liječenju otitisa se koristi  spektar lijekova za upale i infekcije lokalno ili u kombinaciji sa tabletama te u nekim slučajevima i kirurškim putem. Preduvjet liječenje ja provesti pravilnu higijenu, čišćenje i uklanjanje promijenjenog sadržaja. lijekovi i sredstva za čišćenje zvukovoda se apliciraju točno određenim redosljedom. Ukoliko se upala ponavlja ili postaje kronična te se ne liječi adekvatno, postoji mogućnost njenog širenja. Ne preporučam da koristite štapiće za čišćenje jer tim samo dublje gurate sekret te možete oštetiti sluznicu i bubnjić.
 
Staphylococcus aureus i Pasteurella multocida su normalni stanovnici organizma čije se patološko djelovanje ispoljava kod pada imuniteta, stresa i drugih oboljenja. Pasteurella multocida je gram negativna bakterija koja se nalazi i u sluznicama zdravih životinja kao uvjetno patogeni organizmi. Terapira se antibioticima i sulfonamidima. Većinom su osjetljive na peniciline te osim njih na tetraciklin, kloramfenikol, streptomicin i sulfa preparate. Staphylococcus aureus je gram pozitivna bakterija koja je isto normalni stanovnik kože i sluznica te prolazna flora u crijevima te može postati patogena uslijed pada imuniteta i ostalih oboljenja.
 
Ono što je bitno da je kod uzimanja brisa i izoliranja bakterija rađen antibiogram (rezultat ispitivanja osjetljivosti bakterije na antibiogram). Antibiogram pokazuje tri kategorije osjetljivosti:
- osjetljiv, znači da infekcija bakterijom može biti liječena preporučenim dozama tim antibiotikom;
- umjereno osjetljiv, znači da izolat može biti inhibiran koncentracijom određenog antibiotika ako se mogu koristiti više doze ili ako se koncentracija antibiotika djelotvorna za tu bakteriju postiže samo u onim sustavima preko kojih se lijek izlučuje (npr. urinarni, probavni ili hepatobilijarni sustav);
- rezistentan, znači da izolat nije osjetljiv na one koncentracije antibiotika koje se mogu postići u organizmu i ne smije se koristiti za liječenje infekcije uzrokovane tom bakterijom.
Za pravilan izbor antibiotika u liječenju infekcija osim poznavanja uzročnika infekcije i osjetljivosti uzročnika prema antibioticima potrebno je poznavati i amnestičke podatke o preosjetljivosti životinje na određeni antibiotik, izlučivanje i inaktivacija antibiotika, doziranje i put primjene antibiotika, te moguće nuspojave antibiotske terapije.

Na osnovu antibiograma se izabire adekvatan antibiotik za liječenje. Ono što je zanimljivo i otežavajuće kod stafilokoka jest da jako brzo razvija otpornost na antibiotik.
 
Liječenje ove infekcije može potrajati jako dugo, kao i općenito liječenje oboljenja uha mogu potrajati. Liječenje se može provoditi lokalno ili još u kombinaciji sa sistemskim antibiotikom kod teže infekcije. Liječenje antibioticima može dovesti do nestabilnosti probavnog sustava, tj. poremećaja crijevne mikroflore te usljed toga može se javiti promjena u izgledu i boji izmeta. Naravno, ukoliko sumnjate na neko oboljenje možete zatražiti dodatni pregled i dijagnostičku obradu  kako biste bili u potpunosti sigurni.

U svakom slučaju savjetujem podizanje imuniteta organizma (Imunoboost pasta, VMP tablete) te uzimanje probiotika tijekom antibiotske terapije (Florentero pasta i tablete). Primjena antibiotika mijenja crijevnu mikrofloru pa organizam postaje osjetljiv na nekontrolirani rast patogenih bakterija, stoga je preporučljivo koristiti probiotike kako bi se obnovila zdrava crijevna mikroflora.

 

OZNAKE: